telefoonnumer

06-46522626

Email

info@balancepraktijkvanity.nl

Open

op afspraak

Hoe ontwikkel je je klachten? Hoe wordt je ziek, zieker, ziekst?

Op deze vragen ga ik proberen om in Jip en Janneke taal uitleg te geven. In zover ik kan verklaren hoe klachten en ziektes ontstaan.

Als eerste is het goed om te beseffen dat je bloed nogal veel betekend in je gezondheid. Bloed zorgt namelijk dat voedingsstoffen op zijn plaats wordt gebracht. Zodat je lichaam de juiste voeding kan krijgen die die nodig heeft. Ook zorgt je bloed ervoor dat ziektes van buitenaf niet verder indringen maar juist gevangen worden en onschadelijk gemaakt door je witte bloedcellen. Je rode bloedcellen zorgen voor zuurstof en kooldioxide. Doordat je bloed stroomt kunnen al deze cellen op de juiste plaats komen.

Bloed vervoert en levert dus voedsel, zuurstof en andere essentiële stoffen aan lichaam cellen. Het voert afvalstoffen af, die bij de verbranding van voedingsstoffen in de cellen vrijkomen. Bloed helpt het lichaam beschermen tegen ziektes.

Maar wanneer je cellen hun afvalstoffen niet zo goed kwijt kunnen omdat er teveel afvalstoffen worden gemaakt, gaan de afvalstoffen zich ophopen. Dat begint in de bloedbaan, dan kun je je dus voorstellen dat het bloed dan niet meer zo goed kan stromen en op de plek waar de afvalstoffen gaan nestelen kan ook geen voeding meer komen. Er zit als het ware een muurtje van afvalstoffen tussen. Deze ophopingen gaan klachten geven omdat ze maar blijven ophopen. Je kent vast wel die pijnlijke “knopen bij je schouders”of die zware benen na een flinke inspanning. Dat zijn opgehoopte afvalstoffen die vast zitten en even niet mee kunnen met de stroming. Als je daar niks aan doet of als het lichaam te zwak is om het zelf te doen dan gaat het dieper ophopen en komt het van het bindweefsel naar de spieren en naar de botten. Daar beginnen de klachten. Denk aan een tennisarm of een schouderklacht bijvoorbeeld.

Dit zijn vaak pijn klachten en klachten die een beperkte beweging’s vrijheid veroorzaken.

Je heb ook nog de 6 fases van Dr Reckeweg. Hij beschrijft 6 ziekte stadia’s, hoe het beloop is van het ziek worden. Je bent namelijk nooit in een keer super ziek. Je heb niet van de een op de andere dag een longontsteking.

Ik zal hier proberen uit te leggen wat Dr Reckeweg bedoelt.

De eerste fase is de fase waar je uitscheiding krijgt. Je krijgt je eerste symptomen. Bijvoorbeeld gebrek aan eetlust, vermoeidheid, niezen, diarree, hoesten, verkoudheden, vaak plassen. In deze fase gaan je nood ventielen hun best doen om die pathogene en exogene (virussen of bacteriën) uit het lichaam te werken. Lukt dit niet dan gaan de pathogenen en of exogene een stukje dieper het lichaam binnen.

Dan komt fase twee inwerking, de reactie fase. Hier gaat het lichaam iets harder zijn werk doen om die ziekte veroorzakers naar buiten te werken. Hier ga je klachten ervaren zoals ontstekingen, koorts, griep, huiduitslag, maagontsteking, darmontsteking, gewrichtsontsteking. Wanneer dit nog niet voldoende lukt gaat het lichaam naar de volgende fase.

Fase drie is de stille fase. Dit is de fase waarbij de cellen nog net niet worden aangetast maar er al wel serieuze klachten ontstaan. Denk aan stoflong, galstenen, nierstenen, jicht, reumatische aandoeningen, lymfeklier zwellingen, bloedafwijkingen. In deze fase duurt het vaak even voordat je deze serieuze klachten krijgt. Daarmee bedoel ik dus dat na fase twee, denk je dat je beter bent maar je klachten zijn dan wel niet voelbaar maar de ziekte verwekkers zijn nog altijd dieper in je lichaam aan het dringen zonder dat je dat merkt. Het goede van deze fase is is dat je vanuit hier ook weer kunt genezen de fases weer terug kunt lopen.

Wat is dan nog een mooi hulpmiddel om beter te worden? Guasha. Guasha kan je helpen om je lichaam weer pathogeen en exogeen vrij te krijgen. Guasha stimuleert je bloed en schraapt heel diep in je bindweefsel maar haalt ook zeker de afvalstoffen van je ziekte verwerkers naar de oppervlakte uit je botten en spieren. En daardoor ga jij steeds minder pijn ervaren. Het kan zelfs zijn dat je wanneer je in fase drie zit en het nog niet weet dat je hartstikke verkouden of koorts krijgt. Je loopt letterlijk je fases terug naar 0.

Fase 4, 5 en 6 zijn fases die te diep in het lichaam gaan. Dit zijn fases die in de cellen afspelen en de cellen ook blijvend veranderen. Hier kan Guasha ook niks meer bij doen als evt pijn verlagend.

Dan heb je nog pijn klachten in heup, rug en nek. Die klachten kunnen uiteraard komen door flinke inspanning of knopen maar deze klachten kunnen ook komen door scheefstand van de heupen, rug of nek.

Daar kom ik meestal snel genoeg achter. Wanneer ik een aantal guasha behandelingen heb uitgevoerd zie ik door de sha of er sprake is van scheefstand in de ruggengraat en heupen. Ik zelf heb dat ook gehad. Ik had een fikse scoliose in mijn rug dat is een zogenaamde S rug. En ik heb daar zelf heel lang voor bij een fysiotherapeut gelopen en uiteindelijk kwam ik bij een Dorn specialist uit. Die heeft mijn rug zodanig terug gezet dat ik weer pijn vrij kon slapen en geen pijn meer in mijn rug of nek meer had. Dit is ook een reden waarom ik de Dorn opleiding ben gaan doen.

Wanneer rug en heupen weer goed staan zal je een stuk minder pijn hebben en kun je werken aan je spieren zodat die weer sterk zijn om alles goed bij elkaar en op zijn goede plek te houden.

In Azië zijn ze er al lang van overtuigd dat de psychische gesteldheid van de mens ook mee telt in klachten en ziektes veroorzakers. Bij teveel stress krijg je vaak veel last van nek en schouders. Als we maar door denderen en niet naar ons lichaam luisteren dan hoopt zich stiekem heel wat in je lichaam op. Het mooie van een guasha behandeling is, is dat je vaak, je pijnklacht aanpakt maar ook vaak de oorzaak. Wanneer de oorzaak van de overbelasting niet aangepakt wordt dan zal de klacht telkens weer terug komen. Vaak is het dan ook dat guasha zorgt voor zelf bewustwording en zelfreflexie. Als je eenmaal heb ervaren dat je pijn klachten minder tot weg kunnen zijn ga je vaker al je grenzen aangeven. Je gaat eigenlijk weer opnieuw “voelen”.

Wat dan ook vaak heel mooi is om te doen met een guasha behandeling is het loslaten van de oude zorgen die je nog lichamelijk met je mee sleept. Kom je uit een burn out of uit een hele verdrietige of zware periode, dan kan guasha zorgen dat je lichaam gaat opruimen. Door dat soort heftige periodes in je leven heb je vaak veel afvalstoffen opgeslagen. Zelfs opgeslagen op plekken die de emoties aantonen. Daarmee bedoel ik dus dat afvalstoffen niet willekeurig op plaatsen klachten geven. Maar dat bepaalde emoties zorgen voor bepaalde klachten. Met guasha kom je daar veel over te weten en maakt de behandeling des te meer interessant. En maakt je overwinning en come-back vanuit een burn-out des te sterker en je pakt je volledige lichaam aan. Ik zie het dan ook als mijn taak om de oorzaak en het gevolg aan te pakken zowel psychisch als lichamelijk.

Het lichaam heeft balans nodig. Een balans die enkel en alleen jij zelf kunt voelen. En die voor iedereen anders is. Bij Balance praktijk Vanity wil ik je weer in contact maken met je lichaam. Zodat je voelt wat er aan de hand is in je lichaam. Dat je beter weet welke klacht of ziekte je heb. En welke keuzes je wil gaan makenen welke stappen je wilt gaan zetten. Om jezelf in je eigen kracht te laten staan en te groeien.